Hoe kom je tot een duurzame gedragsverandering?

Ongezonde gewoontes ombuigen naar gezonde is niet eenvoudig. ‘Je vraagt het één keer, twee keer, drie keer of ze hun gehoorbescherming gaan gebruiken, maar wat kan je daarna nog doen?’

Tijdens het voortraject bleek dat ondernemingen de individuele verantwoordelijkheid van de werknemer centraal plaatsen, er is echter vaak nog een (ruime) verbeteringsmarge in de (fysieke) omgeving en context van een bedrijf. Daarom is het belangrijk om dit vanuit een correcte theoretische achtergrond te benaderen.

Onderstaande stappen kunnen helpen om op een onderbouwde manier tot een duurzame gedragsverandering te komen.

Earcovered - stap 1

Stap 1: Verwerf inzicht in het (on)gezonde gedrag

Het is allereerst heel belangrijk om inzicht te verwerven in het (on)gezonde gedrag en de gedragsdeterminanten die dit gedrag in stand houden of uitlokken. Welke drempels ondervindt de doelgroep om de gehoorbescherming te dragen? Beschikt de doelgroep over de nodige competenties en drijfveren? Zijn er factoren uit de fysieke, sociaal-culturele, economische of politieke context die het dragen van gehoorbescherming belemmeren? Het Gedragswiel, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven (2020), is een handig en praktisch bruikbaar kader om de beïnvloedende individuele en omgevingsdeterminanten in kaart te brengen.

Earcovered - stap 2

Stap 2: stel gedrag- en veranderdoelen op

Eens je inzicht verworven hebt in het (on)gezonde gedrag, kan je de gewenste gedragsverandering bepalen. Samen met de doelgroep ga je na of er voorbereidende gedragingen of deelgedragingen nodig zijn om tot de gewenste gedragsverandering te komen.

Vervolgens worden concrete veranderdoelen geformuleerd. Welke gedragsdeterminanten moeten veranderen zodat de doelgroep tot het gewenste gedrag komt?

Earcovered - stap 3

Stap 3: selecteer technieken en werk concrete toepassingen uit

Voor elk veranderdoel kan een passende gedragsveranderingstechniek geselecteerd worden. Dankzij onderzoek is geweten welke techniek effectief is om op een welbepaalde gedragsdeterminant in te werken (Kok et al., 2016). De theoretische techniek wordt tot slot uitgewerkt in een concrete toepassing zoals een infosessie, een visuele reminder, … In de praktijk zitten vaak verschillende technieken vervat in éénzelfde toepassing.

Ontdek je graag nog meer over de drie stappen naar een duurzame gedragsverandering volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven? Neem zeker een kijkje op hun website!

Neem contact op met ons

We zijn benieuwd naar jullie feedback, ervaringen en eventuele verdere vragen. Aarzel niet om ons te contacteren!